Τσιριβάρβαρα

Το μοναδικό πανελλαδικά αυτό έθιμο έχει, σύμφωνα με κάποιους μελετητές, ρωμαϊκές καταβολές. Η χριστιανική εκδοχή συνδέει το άναμμα της φωτιάς τη νύχτα της 3 προς 4 Δεκεμβρίου με την Αγία Βαρβάρα, η οποία σώθηκε όταν αποπειράθηκαν να την κάψουν. Η προετοιμασία ξεκινάει μέρες πριν από τις παρέες της κάθε γειτονιάς, που μαζεύουν ξύλα ώστε η φωτιά που θα ανάψουν να είναι η ψηλότερη, ενώ τα μέλη της παρέας πηδούν πάνω από τη φωτιά. Μετά ακολουθεί με τη συνοδεία των χάλκινων της περιοχής λαϊκό γλέντι μέχρι το ξημέρωμα γύρω από τις φωτιές. Η θεσμοθετημένη οργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων έχει τα τελευταία χρόνια λάβει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, αφού έχουν κινητοποιηθεί όλοι οι φορείς της περιοχής (Δήμος, Πολιτιστικοί Σύλλογοι) και με συντονισμένο τρόπο υποστηρίζουν τόσο την προβολή των εκδηλώσεων, όσο και την υποδοχή των επισκεπτών. Ενδεικτικό της νέας αυτής πνοής είναι η συγκέντρωση των μελών όλων των φορέων σε μία κεντρική φωτιά στο παλαιότερο κομμάτι της πόλης, όπου το γλέντι πλέον γίνεται κοινό.