Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος του Λεχόβου από τα ναζιστικά στρατεύματα, την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012.

Οι εκδηλώσεις μνήμης ξεκίνησαν με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησαν οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ, Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος και Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ.κ. Ιωήλ.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Αμυνταίου και ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας έκαναν τα αποκαλυπτήρια πλάκας προς τιμήν του καταγόμενου από το Λέχοβο Μητροπολίτη Φλωρίνης Βασιλείου Παπαδόπουλου (1932 – 1967). Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων, ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και δεξίωση στην αίθουσα Ενωτικού Συλλόγου Λεχοβιτών. Στο ολοκαύτωμα του Λεχόβου αναφέρθηκε ο ιστορικός, κ. Παναγιώτης Φίτζιος.

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Αμυνταίου, κ. Μάκης Ιωσηφίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, κ. Γιάννης Αντωνιάδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Wolfgang Hoelscher-Obermaier, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών και πολύς κόσμος που τίμησε τα θύματα της ναζιστικής κατοχής. 

IMG_9586
IMG_9601