Live Ενημέρωση

Εκδηλώσεις τοπικών κοινοτήτων

Εκδηλώσεις τοπικών κοινοτήτων

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Λεχόβου

Κάθε χρόνο  μέσα στο Φθινόπωρο κοντά στην εορτή του Πολιούχου του Λεχόβου, Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιείται η γιορτή της πίτας Η καθιερωμένη γιορτή επιχειρεί να προβάλει και να αναδείξει τις νόστιμες και παραδοσιακές πίτες του Λεχόβου. Παράλληλα  στο πλαίσιο της γιορτής πραγματοποιείται φεστιβάλ παραδοσιακών χορών με χορευτικά συγκροτήματα απ΄ όλη τη χώρα, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα όμορφα σοκάκια και τη γραφική πλατεία του χωριού, να επισκεφτούν τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου και το Λαογραφικό Μουσείο.

Επίσης μέσα στον Ιούλιο  πραγματοποιούνται στην ιστορική κοινότητα  εκδηλώσεις μνήμης του ολοκαυτώματος του χωρίου που περιλαμβάνουν θεατρικά δρώμενα, μουσικές και χορωδιακές παραστάσεις. Τέλος με αφορμή την εορτή του Προφήτη Ηλία διοργανώνονται τριήμερες πολιτιστικές δράσεις στο κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου

Κάθε καλοκαίρι περί τα τέλη Ιουλίου  πραγματοποιείται στην  Τοπική Κοινότητα Σκλήθρου του Δήμου Αμυνταίου η  «Γιορτή Πατάτας» . Αναμφισβήτητα η γιορτή της πατάτας, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των κατοίκων ως μία γιορτή που αποσκοπεί αφενός στο να προωθήσει ένα τοπικό προϊόν, την πατάτα και τους διαφορετικούς τρόπους γαστρονομικής παρασκευής της, αλλά κυρίως αποδεικνύει κάθε χρόνο τη ζέση των κατοίκων του Σκλήθρου και την αγάπη τους για το χωριό τους αλλά και τα φιλόξενα αισθήματά τους προς τους επισκέπτες. Οι γυναίκες του χωρίου με πολύ μεράκι προετοιμάζουν μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων τα οποία προσφέρονται στους παρευρισκομένους, αλλά και μοιράζονται με τους παρευρισκομένους τα μυστικά των παραδοσιακών φαγητών, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και πρακτικές μαγειρέματος της πατάτας.

Την ίδια περίοδο διοργανώνεται στο λόφο της Αγίας Παρασκευής Σκλήθρου το «Πόριο Πάρτυ» με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών αλλά και τοπικών μουσικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Λεβαίας

Στην Τοπική Κοινότητα Λεβαίας διοργανώνονται κάθε χρόνο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Λεβαιώτικα» στα μέσα Ιουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσικές παραδοσιακές βραδιές και θεατρικές παραστάσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά του χωριού.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Πελαργού

Κάθε χρόνο στις 22-25 Αυγούστου στην Τοπική Κοινότητα Πελαργού λαμβάνουν χώρα  πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών μουσικών και  χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής, ενώ δίνεται η ευκαιρία στους επισκέπτες να θαυμάσουν τη λαογραφική συλλογή του χωριού και να έρθουν σε επαφή με το λαϊκό πολιτισμό της περιοχής.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Πετρών

Με αφορμή τον εορτασμό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου διοργανώνονται στο χωριό πλούσιες  πολιτιστικές εκδηλώσεις που ανατροφοδοτούν την παράδοση αλλά και προωθούν τα τοπικά προϊόντα. Οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα ήθη και τα έθιμα που αναβιώνουν αλλά και να επισκεφτούν τον μεγάλης ιστορικής αξίας αρχαιολογικό χώρο της ελληνιστικής πόλης Πετρών.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Βεγόρας

Στις 14 και 15 Αυγούστου λαμβάνουν χώρα οι λατρευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού τιμώντας την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου. Τις ίδιες ημέρες πραγματοποιείται η Γιορτή Ροδάκινου κατά την οποία οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν δωρεάν το τοπικό αυτό προϊόν και να αντλήσουν πολλές ιδέες για τους διαφορετικούς τρόπους παρασκευής του. Επίσης το χωριό γιορτάζει και τη μνήμη της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Ιερό Ναό του χωριού. Προς τιμήν της μάλιστα οι κάτοικοι παραμονή τις εορτής της , στις 3 Δεκεμβρίου ανάβουν φωτιές εις ανάμνηση του φοβερού μαρτυρίου που υπέστη η Αγία.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Φανού

Στην τοπική κοινότητα Φανού πραγματοποιούνται κάθε χρόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ζωοδόχου πηγής στην πλατεία του χωριού. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής ενώ στις 20 Ιουλίου στον κατάφυτο λόφο του Προφήτη Ηλία διοργανώνεται παραδοσιακό γλέντι με θέα τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα  Αετού

Η γιορτή πιπεριάς είναι μια παγιωμένη εκδήλωση που εδώ και 18 χρόνια προβάλλει ένα τοπικό προϊόν την πιπεριά. Η πιπεριά έφτασε στην Ευρώπη από τη Βραζιλία κατά τον 16ο αι χάρη στον Χριστόφορο Κολόμβο. Καλλιεργήθηκε σε πολλά μέρη της Ελλάδας , ωστόσο ευδοκίμησε κυρίως στη Δυτική Μακεδονία εξαιτίας των εδαφολογικών και κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Η γνωστή κόκκινη πιπεριά Φλώρινας με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ένα εξωτικό προϊόν , ενταγμένο στην καθημερινή διατροφή, με μεγάλη ζήτηση εξαιτίας των ευεργετικών θρεπτικών συστατικών, των βιταμινών και της σημαντικής αντιοξειδωτικής δράσης της. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στις 22-24 Αυγούστου οι επισκέπτες μπορούν να γευτούν διαφορετικές γαστρονομικές προτάσεις με βασικό συστατικό την πιπεριά.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Φιλώτα

O Κλήδονας είναι γνωστότατη λαϊκή εορτή σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη έως τη Θράκη.Η πρώτη του γραπτή περιγραφή ανέρχεται στους βυζαντινούς χρόνουςκαι αποτελεί ένα είδος μαντείας με ομαδικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.Τελείται στις 24 Ιουνίου προς τιμήν του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, ημέρα που η εκκλησία μας γιορτάζει το Γεννέσιο του Αγίου.Ο λαός πιστεύει πως επειδή ο Άι- Γιάννης προφήτευσε τον ερχομό του Χριστού, φανερώνει και το ριζικό του ανθρώπου και για αυτό τον ονόμασαν Ριζικάρη ή Κλήδονα. Στις 23 Ιουνίου παραμονή του Αι-Γιαννιού, τ΄αγόρια του χωριού μόλις σουρούπωνε ανάβανε στα σταυροδρόμια φωτιές, τις γνωστές φωτιές του Αι- Γιάννη. Η φωτιά εξαγνίζει, διώχνει το κακό και χαράσσει με την πύρινη φλόγα της μια καινούργια αρχή. Για προσανάμματα χρησιμοποιούσαν τα μαγιάτικα στεφάνια που έφερναν οι κοπέλες. Πρώτα πηδούσαν οι τολμηροί μέχρι να κατακαθίσουν οι φλόγες και στην συνέχεια ακολουθούσαν οι υπόλοιποι. Πηδούσαν 3 φορές γιατί ο αριθμός 3 είναι συμβολικός και άμεσα συνδεδεμένος με την παράδοση και την θρησκεία μας.

Στην Τοπική κοινότητα Φιλώτα πραγματοποιούνται επίσης εκδηλώσεις με αφορμή την 19η Μαίου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων που περιλαμβάνουν Τρισάγιο στη μνήμη των θανόντων και κατάθεση στεφάνων,ενώ οι περευρισκόμενοι μπορούν να επισκεφτούν  το λαογραφικό μουσείο και το μνημείο ποντιακού ελληνιοσμού.

Σημαντικού επίσης πολιτιστικού ενδιαφέροντος αποτελούν και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με αφορμή την εορτή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου οι σύλλογοι του χωριού διατηρούν και διαδίδουν την πολυπολιτισμική κουλτούρα του χωριού.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Βαρικού

Οι εκδηλώσεις στην τοπική κοινότητα Βαρικού συνδυάζουν την αναβίωση εθίμων, τη ψυχαγωγία αλλά και την καλλιέργεια της παράδοσης και τη μεταλαμπάδευση της στους νεότερους. Έτσι καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού περιεχομένου. Πιο συγκεκριμένα στις 23  και 31 Δεκεμβρίου γιορτάζεται το έθιμο του ανάμματος της φωτιάς («κόιλντα Μπάμπο», «Σούρβα») ενώ την 1η Ιανουαρίου  με τη συνοδεία χάλκικων μουσικών οργάνων ψάλλονται τα κάλαντα σε κάθε γειτονιά του χωριού ενώ οι συμμετέχοντες της χορωδίας είναι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές. Στις 7  Ιανουαρίου πραγματοποιείται παρέλαση καρναβαλιστών στην πλατεία του χωριού. Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Βαρικιώτικα» που πραγματοποιούνται από τις 13-15 Αυγούστου τα φημισμένα φασόλια Βαρικού έχουν την τιμητική τους. Παράλληλα εκτός από την ανάδειξη του τοπικού αυτού προιόντος στις εκδηλώσεις συμμετέχουν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα της ευρύτερης περιοχής ενώ φιλοξενούνται και συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Αγραπιδιάς

Στην Τοπική Κοινότητα Αγραπιδιάς αναβιώνει κάθε 2η μέρα του Πάσχα το έθιμο των αυγομαχιών ενώ καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας και τη συμμετοχή τοπικών χορευτικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στην Τοπική κοινότητα Αγίου Παντελεήμονα

Με αφορμή τον εορτασμό του Αγίου Παντελεήμονα διοργανώνονται πενθήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις, έκθεση χειροτεχνημάτων και δημιουργιών των γυναικών του χωρίου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κοντά

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης

Η Κοινότητα της Κέλλης τιμά την εορτή της Ανακομιδής των λειψάνων του Μεγάλου Αθανασίου στις 2 Μαΐου ενώ την παραμονή της εορτής διοργανώνονται πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις μετά το πέρας της πανηγυρικής λειτουργίας και της περιφοράς της εικόνας του Αγίου. Παραμονή και ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου  πλήθος κόσμου συμμετέχει στις θρησκευτικές και πολιτιστικές δράσεις του χωριού με τη παρουσία τοπικών παραδοσιακών μουσικών και χορευτικών συγκροτημάτων.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Αναργύρων

Ο εορτασμός των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού συνοδεύεται από Πανηγυρική Θεία Λειτουργία την 1η Νοεμβρίου. Οι κάτοικοι του χωριού μετά το πέρας του εκκλησιασμού συνήθιζαν να ανάβουν φωτιές και να ψήνουν κάστανα,για να αποχαιρετίσουν τον τελευταίο μήνα του Φθινοπώρου. Οι Άγιοι Ανάργυροι τιμώνται επίσης και την 1η Ιουλίου, όπου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κουλτούρα του χωριού, αλλά και αθλητικές δράσεις όπως ποδηλατικός γύρος  στην παρόχθια ζώνη της λίμνης Χειμαδίτιδας. 

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Νυμφαίου

Η ιστορική Κοινότητα Νυμφαίου αποτελεί αδιαφιλονίκητα τον κατεξοχήν τουριστικό προορισμό του Δήμου Αμυνταίου. Με αφορμή τον εορτασμό της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, του Αι Νικόλα Ντι Βεάρε όπως αποκαλείται στα βλάχικα, και  μετά το πέρας της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας ακολουθεί δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου (1857) όπου οι γυναίκες συνηθίζουν να προετοιμάζουν εδέσματα τα οποία προσφέρονται στους πιστούς. Στις 14-15 Αυγούστου διοργανώνονται στο χωριό θεατρικές παραστάσεις και μουσικοχορευτικές παραδοσιακές εκδηλώσεις με ηπειρώτικα και βλάχικα ακούσματα.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Ασπρογείων

Κάθε χρόνο παραμονή και ανήμερα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος διοργανώνονται στο χωριό πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων στην πλατεία του χωριού. Επίσης παραμονές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι ανάβουν φωτιές, για να υποδεχτούν τον ερχομό του Θείου Βρέφους. Ένα ακόμη έθιμο που αναβιώνει ανήμερα των Φώτων είναι παρουσία καρναβαλιστών στα σοκάκια του χωριού.

Εκδηλώσεις στην Τοπική Κοινότητα Αντιγόνου

Στην κοινότητα Αντιγόνου παραμονή και ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τη φυσιογνωμία της ποντιακής κληρονομιάς. Οι γυναίκες του χωριού προετοιμάζουν παραδοσιακούς σαρμάδες και τα γνωστά ποντιακά «πισία», το οποία προσφέρονται στους επισκέπτες. Επίσης στις 31 Μαρτίου μετά τον Πανηγυρικό Εσπερινό  για την εορτή του Αγίου Υπατίου, και την Περιφορά της εικόνας του Αγίου, η οποία διεσώθη και μεταφέρθηκε στο χωριό από τους πρόσφυγες ποντιακής καταγωγής, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις που παρουσιάζουν τους παραδοσιακούς χορούς και τα ακούσματα του Πόντου.

Photo Gallery

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Αποδοχή
Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή πλοήγησή σας. Μάθετε περισσότερα