Ξινό Νερό
Το Ξινό Νερό, παλαιότερη ονομασία Εξί Σου και Άνω Βέρμπιανη είναι χωριό του νομού Φλώρινας που ανήκει στον Δήμο Αμύνταιου. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψος 550 μέτρων και είναι ένα από τα κεφαλοχώρια του Νομού Φλώρινας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2021 ο πληθυσμός του χωριού ανέρχεται σε 907 κατοίκους. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Απέχει 34 χιλιόμετρα από την Φλώρινα και 5 από το Αμύνταιο.
Το φυσικό μεταλλικό νερό σήμερα εμφιαλώνει και εμπορεύεται η «Αμιγής Δημοτική Επιχείρηση και Βιομηχανική Ξινό Νερό», η οποία είναι υπεύθυνη και για την παραγωγή την εμφιάλωση ένώ φυσικά εμπορεύεται αναψυκτικά, με πανελλήνια αναγνώριση. Αποτελεί το πιο φημισμένο τοπικο προϊόν του νομού Φλώρινας. Επιστημονικές έρευνες έχουν εξάρει την ιαματική δράση του νερού αυτού κυρίως στα νεφρά αλλά και στο συκώτι των ανθρώπων. Τα νερά που προέρχονται απο τις πηγές του Ξινού Νερού, εμφιαλώνονται στο εργοστάσιο αυτόματης εμφιάλωσης που λειτουργεί απο το 1958. Ανήκουν στη κατηγορία των ψυχρών υδρογονανθρακικών οξυπηγών. Αυτή η ευχάριστη όξινη ιδιότητά τους και η παρουσία σε κανονικές αναλογίες των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου τα κατατάσουν στην κατηγορία των πολύ σημαντικών μεταλλικών νερών. Η καθαρότητα και η ιδιαιτερότητα της γεύσης τους οφείλεται στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξέιδιο του άνθρακα.











ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2026
«Εγγραφές στα τμήματα προγράμματος Άθληση για Όλους 2026-2027 του Δήμου Αμυνταίου».
Επίσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Νικόλαου Ταχιάου στον Δήμο Αμυνταίου
Πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση του Δήμου Αμυνταίου για το ευρωπαϊκό έργο BIOSTARS
12 εκατ. ευρώ για την προστασία και ανάδειξη της ρωμαϊκής έπαυλης Αμυνταίου. Λίνα Μενδώνη: «Εξαιρετικά σημαντικό εύρημα – Μόλις δύο ή τρεις αντίστοιχες επαύλεις έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα»
Έναρξη λειτουργίας των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Αμυνταίου
Μια ξεχωριστή βραδιά κάτω από την αυγουστιάτικη πανσέληνο στη Δημοτική Κοινότητα Πετρών
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στις Δημοτικές Κοινότητες Μανιακίου και Βεγόρας - Στο επίκεντρο οι ζημιές από το χαλάζι και τα αδιάθετα συμπύρηνα ροδάκινα
Η αναπτυξιακή δυναμική της «Ξινό Νερό» στο επίκεντρο κυβερνητικών επισκέψεων στον Δήμο Αμυνταίου
Υποχρεωτική υποβολή στοιχείων από τους ελεύθερους επαγγελματίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης ύδρευσης και αποχέτευσης
Εναρκτήρια συνάντηση στο Αμύνταιο για το διασυνοριακό έργο ENFORSA
Πολιτισμός για κάθε παιδί, σε κάθε κοινότητα του Δήμου Αμυνταίου
Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος φωτίζει τον Αρχαιολογικό Χώρο Πετρών
Επίσκεψη και σημαντική προσφορά εθελοντικών συλλόγων από τη Στουτγάρδη στο Ξινό Νερό
Η Φωτεινή Βελεσιώτου μάγεψε το κοινό του Αμυνταίου
Μια ξεχωριστή βραδιά Θεάτρου Σκιών στη Λεβαία
Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της αγροτικής οδοποιίας στη Δημοτική Κοινότητα Σκλήθρου
Μουσικές στιγμές με τις «Κούπες» στο Αμύνταιο
Μια ξεχωριστή βραδιά Θεάτρου Σκιών στο Σκλήθρο
ΟΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑΣ ΣΟΧ1/2026