Live Ενημέρωση

Αμπελοκαλλιέργιες - Παραγωγή οίνου & τσίπουρου

Αμπελοκαλλιέργιες - Παραγωγή οίνου & τσίπουρου

Οι ιδιαίτερες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής του κάμπου του Αμυνταίου και των Λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών, καθιστούν το κρασί της, το «Ξινόμαυρο Αμυνταίου» (φωτ. 17), το σημαντικότερο αγροτικό της προϊόν, το οποίο παράγεται στην περιοχή εδώ και αιώνες. Ειδικότερα την τελευταία δεκαετία έχει αναδειχθεί ως μια από τις ποιοτικότερες ελληνικές ερυθρές ποικιλίες.

Οι περισσότεροι από τους εμφιαλωμένους οίνους της περιοχής, οι οποίοι διαθέτουν την ένδειξη Ο.Π.Α.Π. (Ονομασία Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας) και παράγονται στην ομώνυμη ζώνη, είναι βραβευμένοι και διατίθενται στην παγκόσμια αγορά με πλούσια ποικιλία ετικετών. Παράλληλα με το Ξινόμαυρο, καλλιεργούνται και πολλές ακόμα ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Negro Amaro, Montepulciano, Tannat, Barbera, Μαυροδάφνη, Μαλαγουζιά, Merlot, Syrah, Ασύρτικο, CabernetSauvignon, Λημνιώνας, Chardonnay, Gewurztraminer, Ροδίτης, Μοσχόμαυρο, Riesling και MalvasiaAromatica.

Φωτ.17: Η ποικιλία του ξινόμαυρου σταφυλιού

(πηγή: en.wikipedia.org/wiki/Xinomavro)

Σημαντική, τέλος, για την περιοχή είναι η παραγωγή τσίπουρου από επαγγελματίες αμπελουργούς, αλλά και από μικρούς παραγωγούς στα παραδοσιακά καζάνια των οικισμών της περιοχής, η οποία συνδυάζεται με διάφορες σχετικές εκδηλώσεις (Γιορτή Τσίπουρου) κυρίως κατά τον μήνα Δεκέμβρη.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

OK
Αυτή η σελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη δυνατή πλοήγησή σας. Μάθετε περισσότερα