Αλιεία
Το ψάρεμα στους παραλίμνιους οικισμούς των λιμνών είναι μία παραδοσιακή δραστηριότητα. Στον Άγιο Παντελεήμονα και στις Πέτρες υπήρχαν πολλές οικογένειες ψαράδων που ζούσαν αποκλειστικά από την αλιεία. Οι ψαράδες πουλούσαν ή αντάλλασαν με άλλα προϊόντα την ψαριά τους στο χωριό και στα διπλανά χωριά ή στα παζάρια του Αμυνταίου και της Φλώρινας. Η τέχνη του ψαρέματος περνούσε από γενιά σε γενιά, μέχρι που τα αλιεύματα άρχισαν να μειώνονται και η αλιεία δεν έφτανε πια για να ικανοποιήσει τις αυξανόμενες ανάγκες που δημιουργούσε η σύγχρονη εποχή.
Σήμερα έχουν μείνει λίγοι ψαράδες, οι περισσότεροι μεγάλης ηλικίας, ενώ οι νεαρότεροι που ασχολούνται με το ψάρεμα το έχουν ως συμπληρωματικό επάγγελμα.
Οι χαρακτηριστικές βάρκες των ψαράδων στις λίμνες της περιοχής είναι οι «πλάβες», που δεν έχουν καρίνα και το γεγονός αυτό τους επιτρέπει να κινούνται άνετα σε πολύ ρηχά σημεία των λιμνών (αρκούν 10 με 15 εκατοστά βάθους). Η λαϊκή σοφία έχει επιλέξει εδώ και αιώνες το καταλληλότερο σχήμα βάρκας για τις λίμνες και οι ψαράδες συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να χρησιμοποιούν αποκλειστικά πλάβες.
Οι ψαράδες των λιμνών χρησιμοποιούν μία ποικιλία αλιευτικών εργαλείων. Ο συνηθέστερος τρόπος ψαρέματος στις λίμνες Βεγορίτιδας και Πετρών είναι με απλά δίχτυα που διαθέτουν τετραγωνικές οπές (μάτια), ενώ συνηθισμένοι τρόποι είναι τα παραγάδια και τα νταούλια. Οι ερασιτέχνες ψαράδες χρησιμοποιούν καλάμια με αγκίστρια. Ένας σημαντικός τρόπος για το ψάρεμα των γριβαδιών είναι μία ευρεσιτεχνία των ψαράδων του Αγίου Παντελεήμονα. Πρόκειται για παραγάδια που δεν έχουν αγκίστρια αλλά ένα κυρτωμένο σκληρό σύρμα (ζγκλόζια), που δένεται στο κέντρο, ενώ στις δύο άκρες του δολώνεται με καλαμπόκι. Το γριβάδι καταπίνει τα δύο καλαμπόκια και αγκυλώνεται με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεφύγει. Τα ζγκλόζια μπορούν να αξιοποιηθούν από τις όχθες της λίμνης από ερασιτέχνες ψαράδες ή με τις πλάβες σε μεγάλες σειρές που μπορούν να έχουν εκατοντάδες ζγκλόζια.
Έκθεση Τοπικών Προϊόντων στο Οινοεκθετήριο Αμυνταίου
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΚ ΠΕΔΙΝΟΥ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΛΙΜΝΟΧΩΡΙΟΥ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΑΝΤΙΓΟΝΟΥ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΤΚ ΛΕΒΑΙΑΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Μήνυμα του Δημάρχου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας
Σύσκεψη Τοπικού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμυνταίου
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΞΑΓΟΡΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Διαβούλευση επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) και Σχεδίων Διαχείρισης (ΣΔ) για τους τόπους του Δικτύου Natura 2000, στο Αμύνταιο
ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΗΣΙΑ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΕΤΟΥΣ 2024 ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ
Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Αμυνταίου, Ιωάννη Λιάση, για την απώλεια του Αντιδημάρχου Φλώρινας Λάζαρου Αντωνιάδη
Εργασίες αποκατάστασης και αναγέννησης Ορυχείου Βεγόρας
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΑΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΘΕΣΕΩΝ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗΣ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΙΣΘΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΛΙΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΜΥΝΥΑΙΟΥ
«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την απευθείας ανάθεση του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ στα πλαίσια της εμποροπανήγυρης Αμυνταίου 2024»
Πρόσκληση Διαβούλευσης επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΕΠΜ) για τους τόπους του Δικτύου Natura 2000 στις περιοχές «Βούρινου, Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, Λίμνες Πετρών και Βεγορίτιδα, Υγρότοπος Άγρα»
Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή του Στρατοπέδου Παπαπέτρου στον Δήμαρχο Αμυνταίου
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου, συνδράμει στη δράση του Δήμου για συλλογή σχολικών ειδών