Ορεινοί όγκοι
Οι ορεινοί όγκοι οι οποίοι περικλείουν το λεκανοπέδιο της περιοχής Αμυνταίου, σε συνδυασμό με το σύμπλεγμα των λιμνών δημιουργούν ένα τοπίο μοναδικό. Το όρος Βέρνο (με την κορυφή του, το Βίτσι, στα 2.128m) στα δυτικά της Ζάζαρης και της Χειμαδίτιδας, το Λελέκι βορείως της λίμνης των Πετρών, οι πρόποδες του Βόρα βορείως της Βεγορίτιδας, αλλά και τα μικρότερα βουνά της περιοχής, εκτός από τους εντυπωσιακούς τους σχηματισμούς και τα δάση, αποτελούν χώρους διαβίωσης πολλών σπάνιων πτηνών και θηλαστικών.
Με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού έχουν δημιουργηθεί και αναπτύσσονται συνεχώς υποδομές για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, όπως ορειβατικές, πεζοπορικές και περιπατητικές διαδρομές, χώροι δασικής αναψυχής κλπ.
Στο Βέρνο συναντά κανείς, πολλά βοσκοτόπια, εγκαταλειμμένα χωριά, αλπικά λιβάδια, διαπλάσεις δρυός, εκτεταμένα δάση οξιάς, λειμώνες, αλκαλικούς τυρφώνες κ.ά. Στους χείμαρρους της περιοχής ζει η άγρια πέστροφα. Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/EOK) συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικό για αρκετά είδη πανίδας όπως η Καφέ Αρκούδα, ο Σφηκιάρης (Pernis apivorus), το Κιρκινέζι (Falco naumani) και ο Λιβαδόκιρκος (Circus pygagrus).
Φωτ.11: Άποψη δάσους στο όρος Βέρνον
O Βόρας (Καϊμακτσαλάν) είναι το τρίτο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας, μετά τον Όλυμπο και το Σμόλικα, με την κορυφή του να φθάνει τα 2.524m. Αποτελεί το φυσικό σύνορο των νομών Φλώρινας και Πέλλας, ενώ οι χαμηλές νοτιοδυτικές του πλαγιές διαχωρίζουν τη λεκάνη της Φλώρινας από αυτή του Αμυνταίου. Το σύνολο του βουνού παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλία οικοτόπων, με εκτεταμένες περιοχές από συνεχόμενα δάση με μεγάλη ποικιλία δένδρων (βελανιδιές, οξιές, καστανιές, έλατα, πεύκα), βαθιές κοιλάδες, χαράδρες και βοσκότοπους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παρουσία πάρα πολλών σημαντικών ειδών, τόσο χλωρίδας, με πάνω από εκατόν πενήντα ομάδες φυτών, όσο και πανίδας. Με βάση την οδηγία για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ) συγκαταλέγεται στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το όρος Bόρας αποτελεί πόλο έλξης για τους φυσιολάτρες, αλλά και τους ορειβάτες. Κάθε χρόνο χιλιάδες χιονοδρόμων επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις του κοντινού στον Δήμο Αμυνταίου Χιονοδρομικού Κέντρου του Bόρα, ενώ η Εθνική ομάδα και οι περισσότερες σχολές σκι ξεκινούν εκεί την προετοιμασία τους. Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει: 14 πίστες για Ski, doo και curling, snowmobile racetrack, 6 εναέριους και συρόμενους αναβατήρες, δυνατότητα για νυχτερινό σκι, chale, εστιατόριο, μπαρ, καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολή σκι.
Πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου 2025 στον Δήμο Αμυνταίου
Πρόσκληση για βραδιά ποίησης, από Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου
Καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025
Λαογραφική έκθεση στο Δημοτικό Σχολείο Λεχόβου
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή του Στρατοπέδου Παπαπέτρου, στον Δήμαρχο Αμυνταίου
Φύτευση νέων δέντρων στο Αμύνταιο, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ακαδημαϊκό κόμβο των Ηνωμένων Εθνών (ΚΕΠΑ-ΕΚΠΑ)
21ο Εαρινό Ράλι ΛΕΚΑΜ στο Αμύνταιο
Συνάντηση του Δημάρχου Αμυνταίου με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου
Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
21ο Εαρινό ράλι 2025 ΛΕΚΑΜ στο Αμύνταιο
Συνάντηση του Δημάρχου Αμυνταίου Ιωάννη Λιάση με εκθέτες της λαϊκής αγοράς Αμυνταίου
Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήρι εφήβων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου για τα θύματα των Τεμπών
Καθαρά Δευτέρα στο Αμύνταιο
Κλειστοί παιδικοί σταθμοί λόγω απεργίας
ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Π.Δ.Μ.
Ακύρωση εκδηλώσεων στη ΔΚ Ξινού Νερού
Ο Μίκης... στο Αμύνταιο!
Τέλος Ακίνητης Περιουσίας