Καταφύγια άγριας ζωής - Οικολογία
Το «Καταφύγιο της Αρκούδας» στο Νυμφαίο, καθώς και το «Καταφύγιο του Λύκου» στις Αγραπιδιές, σε περιφραγμένες κατάφυτες εκτάσεις φυσικών δασών οξιάς (50 στρεμμάτων) και βελανιδιάς (70 στρεμμάτων) αντίστοιχα, αποτελούν δύο από τους σημαντικότερους και πλέον οργανωμένους χώρους στην Ελλάδα για τη φιλοξενία ζώων προερχόμενων από αιχμαλωσία. Οι παραπάνω επισκέψιμες εκτάσεις τελούν υπό τη διαχείριση της μη κυβερνητικής, μη κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης για την προστασία της φύσης «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ».
Στο οικιστικό σύνολο του Νυμφαίου, παράλληλα με το «Καταφύγιο της Αρκούδας», λειτουργεί το Κέντρο Πληροφόρησης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» στο κτήριο της Νικείου Σχολής, με πληθώρα εκθεμάτων και πληροφοριών για το απειλούμενο είδους της καφέ αρκούδας και στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού, την πληροφόρηση και την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Οι επισκέπτες του Κέντρου, ανεξαρτήτως ηλικίας και εξειδικευμένων γνώσεων, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα θέματα στα οποία επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αλληλεπιδράσουν με τις πληροφορίες που τους παρέχονται, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ενεργό ρόλο στα δρώμενα.Επιπλέον, στις Αγραπιδιές πλησίον του «Καταφυγίου του Λύκου» λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης για τον λύκο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών, ώστε να αναστραφεί η αρνητική εικόνα που κατέχει ο λύκος στη συνείδηση των ανθρώπων. Στον οικισμό του Αετού, η οργάνωση διατηρεί Κτηνιατρικό Κέντρο όπου φιλοξενούνται αρχικά οι αρκούδες και οι λύκοι που προέρχονται από αιχμαλωσία (αρκούδες «χορεύτριες», αρκούδες από τσίρκο, λύκοι και αρκούδες από ζωολογικούς κήπους κλπ) και έχουν ανάγκη από κτηνιατρική περίθαλψη, ενώ ανάμεσα στις πρόσθετες δράσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ», οι οποίες φιλοξενούνται στον Αετό είναι η αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και η δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών. Εκτός των προστατευόμενων ειδών της καφέ αρκούδας (φωτ. 12), του λύκου (φωτ. 13) και του ελληνικού ποιμενικού, ο «ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ» δραστηριοποιείται και μεριμνεί για το Αγριόγιδο, τη Βίδρα, το Ελάφι, το Ζαρκάδι, τον Λύγκα και το Τσακάλι, είδη επίσης προστατευόμενα και εξίσου σημαντικά για την πανίδα της περιοχής.
Φωτ.12,13 Καφέ αρκούδα (12) και λύκος (13)
Ιδιαίτερα πολύτιμη για το έργο του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» είναι η βοήθεια και η προσφορά ευαισθητοποιημένων εθελοντών, οι οποίοι επιθυμούν να δράσουν για την προστασία και διαχείριση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Κάθε χρόνο δεκάδες εθελοντές επισκέπτονται την περιοχή και το Περιβαλλοντικό Κέντρο του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» συμβάλλοντας ουσιαστικά στην προστασία του περιβάλλοντος και της άγριας ζωής. Συνολικά, οι εγκαταστάσεις του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» δέχονται κάθε χρόνο περί τους 30.000 επισκέπτες, από τους οποίους οι 7.500 είναι μαθητές σχολείων από όλη την Ελλάδα.
Πρόγραμμα της 25ης Μαρτίου 2025 στον Δήμο Αμυνταίου
Πρόσκληση για βραδιά ποίησης, από Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου
Καθαρισμός οικοπέδων από τους ιδιοκτήτες ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2025
Λαογραφική έκθεση στο Δημοτικό Σχολείο Λεχόβου
Εθιμοτυπική επίσκεψη του Διοικητή του Στρατοπέδου Παπαπέτρου, στον Δήμαρχο Αμυνταίου
Φύτευση νέων δέντρων στο Αμύνταιο, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας με τον Ακαδημαϊκό κόμβο των Ηνωμένων Εθνών (ΚΕΠΑ-ΕΚΠΑ)
21ο Εαρινό Ράλι ΛΕΚΑΜ στο Αμύνταιο
Συνάντηση του Δημάρχου Αμυνταίου με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου
Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας
21ο Εαρινό ράλι 2025 ΛΕΚΑΜ στο Αμύνταιο
Συνάντηση του Δημάρχου Αμυνταίου Ιωάννη Λιάση με εκθέτες της λαϊκής αγοράς Αμυνταίου
Μήνυμα Δημάρχου Αμυνταίου για την πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2025
Εκδήλωση από το θεατρικό εργαστήρι εφήβων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Αμυνταίου για τα θύματα των Τεμπών
Καθαρά Δευτέρα στο Αμύνταιο
Κλειστοί παιδικοί σταθμοί λόγω απεργίας
ΕΠΑΝΑΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ Π.Δ.Μ.
Ακύρωση εκδηλώσεων στη ΔΚ Ξινού Νερού
Ο Μίκης... στο Αμύνταιο!
Τέλος Ακίνητης Περιουσίας